blog image

Smarta ideér för fler drömkunder online

November 06, 202013 min read

Vill du ha fler drömkunder till ditt företag?

Ta reda på vem du säljer till, var du ska marknadsföra och vad du ska sälja!

Smarta ideér för att få fler drömkunder- Dinstra

För att sälja online behöver du först veta 2 saker: VEM din drömkund är och VAR de är. 👊

Att ägna lite tid åt att hitta svaren på de tre frågorna kommer att ha en stor inverkan på din marknadsföring och din försäljning online. Det är verktyg du verkligen behöver om du vill få fler kunder och det kommer även att förenkla för dig eftersom det hjälper dig veta:

 • Vad du ska sälja- Du löser din drömkunds problem

 • Annonsering- Du vet vilken plattform du ska använda för att köpa trafik genom ads, och du vet vilket mål du har med din annonsering

 • Marknadsföring med e-post- Du vet hur ska du utforma din kampanj till din speciella drömkund

 • Content marketing- Du vet vad ska du skapa för att fånga din kund och vad som får kunden att köpa

 • Säljtexter: Du vet vilka ord du ska använda när du beskriver dina produkter i marknadsföring med e-post, ads, sales-pages och funne

Du behöver en strategi för att få fler drömkunder och nå ut med ditt budskap, dina produkter eller tjänster.

Hämta din egen workbook för att få fler drömkunder i ditt företag här

1. Skapa din drömkund

Allt du skriver eller säljer kommer endast att beröra den som är intresserad.Så först måste du fånga deras uppmärksamhet, få dem att sluta scrolla och läsa din text.

För att din kund sen ska gå från att läsa, se, eller höra till att göra någon typ av aktiv handling (klicka, köpa, lämna e-postadress) krävs ganska mycket.

Förvånande mycket faktiskt!

Dinstra, blogg om: Vem är din drömkund?

Tänk på det enorma informationsflödet online. För att du ska synas i bruset krävs att ditt erbjudande talar direkt till din drömkund.

Och om de sedan ska köpa något av dig krävs att de behöver tro på det de läser, ser eller hör, de behöver känna igen sig och se att ditt erbjudande löser ett problem de har.

Sist, men inte minst, behöver de känna att de litar på dig som person. Människor köper av människor, och ingen säljtext i världen kan ersätta ditt personliga varumärke.   

Om du inte har en aning om vem din kund är eller vem du pratar med, hur ska du då kunna leverera något som din kund förstår eller är villig att köpa?

Jag har vi flertalet gånger i mitt yrkesliv som undersköterska i sjukvården och som inspektör på en myndighet levererat information på fel nivå eller budskap för att jag inte har tagit mig tid att ta reda på vem jag pratar med. Jag har även skrivit  blogginlägg som intresserar mig själv utan att tänka på vilka som vill läsa. Det är det som händer när du inte skapar en ideal kund och om du inte känner till din idealkund eller ser din fiktiva ideala kund som en verklig och speciell människa.

Beroende på vad du säljer i ditt företag kan du behöva 2 eller fler ideala kunder. Om du till exempel har två olika inriktningar i ditt företag eller säljer två helt olika tjänster eller produkter kan du behöva ha fler drömkunder. Tänk på att det inte alltid är en fördel att ha fler än en drömkund eftersom du då riskerar att rikta dig till för många och därmed inte attrahera någon.

Om du inte alls vet vad du ska sälja kan du få hjälp här i mitt blogginlägg om att Hitta dina grundstenar

Om du riktar dig till många blir ditt budskap för otydligt och du riskerar att inte attrahera den typ av kunder som du faktiskt vill ha och som du trivs att arbeta med. Du ska alltså skapa dig en fiktiv drömkund så att du vet vem du vänder dig till!

Hur hittar du din drömkund?

Om du inte riktigt vet vem din drömkund är så finns det sätt att ta reda på det!

2. Kolla dina konkurrenter!

Sök upp dina konkurrenter online och ta reda på vilka typer av följare de har på sociala medier.

 • Finns det något som de har gemensamt?

 • Vilket intresse delar de?

 • Vilka problem har de?

Du kan få så mycket gratis information genom att studera hur andra i din nisch gör, vilka kunder eller följare de har, vilka frågor följarna ställer och så vidare.

Du ska inte kopiera dina konkurrenter, men du behöver veta vad dina konkurrenter gör och vad som fungerar. Gå med i deras e-postlista och gå med i deras grupper online. Det kommer att ge dig en bra bild av vad din kund behöver och en första bild av just din drömkund. Och det är precis vad du vill ha nu!

Om din konkurrent har en annan drömkund än du har tänkt för ditt företag så fundera över varför din konkurrent har valt just den typen av kund? Det finns skäl till att din konkurrent har valt en drömkund där speciellt kundens livsstil och budget är viktiga delar som behöver stämma överens med det du säljer och med dina priser.

Om du själv har bra koll på vilka kunder som är aktiva inom din nisch ska du förstås använda den kunskapen också.

3. Vem är din drömkund

Vad ska du inkludera när du skapar din drömkund? Hur mycket detaljer behöver du? Det varierar förstås men det är oftast bättre att ta med för mycket än för lite. Resultatet ska vara en bild av en verklig men fiktiv människa och då behöver du inkludera flera aspekter i din kunds liv för att träffa rätt. Men det är fem saker som du nästan alltid behöver ha med för att få en bra bild av din drömkund.

Mål och värderingar

Vad vill din kund? Vilka mål har din kund? Din kund kanske vill:

 • Sälja en ny produkt eller tjänst

 • Skala upp sitt företag

 • Få fler kunder

 • Anställa någon i företaget

Vilka värderingar har din kund? Vad är viktigt för din drömkund? Är det att:

 • Leverera på högsta nivå

 • Att alltid ge mervärde för sin kund

 • Använda en mänsklig touch i sin marknadsföring

Använd de mål och värderingar som är relevanta för de produkter och tjänster som du säljer och skriv ned dem. Du kommer att ha nytta av dem senare när du skapar dina produkter eller tjänster, i din säljtext och i din marknadsföring online.

4. Var finns din drömkund?

För att få fler kunder behöver du driva den del av trafiken online som är din drömkund, till din hemsida eller till dina sidor på sociala medier för att de ska kunna köpa något av dig.

Om din drömkund inte vet om att du och dina lösningar finns  så spelar det ingen roll hur bra dina tjänster är. Men för att kunna driva och locka din drömkund mot din sida behöver du först hitta VAR din kund är!

Du behöver veta grundläggande demografiska fakta om din kund. Exempel på uppgifter du behöver;

 • Kön

 • Bostadsort

 • Utbildningsnivå

 • inkomstnivå

 • Arbete

 • Ålder

Att ha en klar bild av din kunds demografi kommer att hjälpa dig senare när du ska bestämma målgrupp för din marknadsföring på FaceBook.

Det kommer även att hjälpa dig när du skriver blogginlägg och text i din marknadsföring.

En annan viktig fråga att ställa sig om din drömkund är på vilken plattform hen troligast skulle dela sitt innehåll och var det är mest troligt att din kund ser din marknadsföring.

Har din drömkund en smartphone? Använder hen messenger? Snapchat, Instagram stories eller vad? Gillar din drömkund filmer bäst eller föredrar hen att läsa text i ett blogginlägg?

5. Samlingsställen för din drömkund

En av de stora fördelarna med Internet är att det finns samlingsplatser för i stort sett allt och alla intressen, grupper av människor. Och du kan nå dem genom sökningar och några klick! Det är därför marknadsföring online fungerar så bra! För att hitta grupper där din drömkund kan finnas så kan du göra några olika saker.

Gå tillbaka och titta på dina konkurrenters följare och se om du kan hitta några av de grupper de tillhör. Gå med i de grupperna, var aktiv och hjälp där du kan.

Vilka hobbies och intressen kan din kund tänkas ha? Gör sökningar på lämpliga ord på FaceBook och Pinterest för att hitta lämpliga grupper.

Om du inte alls vet var du ska börja och inte hittar några grupper av människor gör en sökning på Google med dina nyckelord och orden; grupp eller forum eller sök efter grupper som är nära dina nyckelord på FaceBook och Pinterest. Glöm inte Pinterest som är en fantastisk sökmotor och plattformen har grupptavlor för de flesta nischer. Det kan krävas några sökningar och lite kreativt tänkande men du kommer att hitta VAR din drömkund är.

6. Skapa det din drömkund vill ha

För att få fler drömkunder behöver du ta reda på vad du ska sälja. Det kan du göra genom att ställa följande frågor: Vilka utmaningar har din kund? Vilka problem kan du lösa för din kund?

Fråga din kund! Om du redan har kunder är det bästa sättet att faktiskt fråga dem! Ställ en fråga i ett mail, eller använd sociala medier såsom Instastories, Instagram eller Facebook. Om du inte har några egna kunder att ställa frågor till kan du ställa dina frågor i någon av de grupperna du är med i, om det stämmer överens med gruppens regler förstås.

Sökningar online

Sökningar på Google och sociala medier kan också ge dig tips om vad som är aktuellt, vad människor söker efter online. Kolla dina konkurrenters FaceBook ads! Och välj då någon som är riktigt framgångsrik online, inte de som är på samma nivå som du själv eller strax över. Du vill veta vad de bästa kör ads på. Det är oftast deras bästa freebie som leder till en funnel som de långvarigt kör ads på för att leda kunden mot deras bästa erbjudande. Kolla ämnet, orden i texten de använder och se om du kan göra något inom ämnet som är till nytta för din drömkund.

Använd din kunskap

Om du själv är kunnig inom området, eller om du ska lära ut något som du själv nyss har upptäckt så kan du använda den kunskapen till att skriva ned de frågor du själv hade när du började. Vad önskar du att det hade funnits när du startade ditt företag online? Vilka problem hade du? Vad önskade du? Vilka drömmar hade du? Vad var det som fick dig att starta det du nu kan?

För att veta vem din kund är och förstå kunden måste du gå vidare, långt  förbi enkla demografiska fakta.

Tänk på att det du erbjuder ska hjälpa din kund från där de är nu till var de vill vara. Det är därför ditt företag finns! Genom att ha en tydlig bild av vad din kund vill ha, och behöver, kommer du att ge kunden det de saknar och det kommer ge dig fler drömkunder.

Tips!

Skriv ned 5 frågor som du tror att din kund har inom ditt ämne och vilken lösning på deras problem som du kan erbjuda. Där har du det du ska skapa och sälja för att få fler kunder!

7. Varför skulle din drömkund inte köpa det du erbjuder?

Fundera också över vilka invändningar din kund har för att inte köpa. Du vet den där monologen som pågår i oss när vi funderar över om vi ska köpa eller inte. Du behöver ha en bra bild över vilka invändningar din kund har och i din säljtext bemöta de viktigaste invändningar din kund kan ha. På så vis hjälper du kunden att fatta beslutat att klicka, eller att köpa. Till exempel:

Om du säljer en tjänst som manager för din kunds FaceBook ads. Då kan din kund ha följande invändningar:

 1. Mina kunder finns inte på FaceBook

 2. Det är ingen ide, där förlorar man bara pengar.

 3. Det är för dyrt

 4. Det tar för mycket tid

 5. Nej, min kompis gjorde det och det funkade inte

Då blir ditt jobb att ha svaren på de här invändningarna och ta med dem i din säljtext.

 1. Alla finns på FaceBook och plattformen är fortfarande ett bra ställe att annonsera på. Problemet är att de inte vet hur de ska hitta sin målgrupp

 2. Då är all reklam slöseri med pengar. FaceBook är den mest lukrativa reklamplatsen så då betyder det att du aldrig mer kommer att annonsera/göra reklam.

 3. Det gäller bara att hålla kvar de kunder du lyckas fånga med din reklam. Då lönar det sig. Jag hjälper dig med det.

 4. Du behöver kunskap för att det ska vara värt din tid. Eller också köper du tjänsten av mig som har ett system.

 5. Jag har ett system för FaceBook ads som verkligen fungerar och jag kan visa upp recensioner från kunder du har hjälpt fått fler kunder genom FaceBook adsIf you want to get more traffic from Google and other search engines, make sure you use keywords throughout your site. This means using them in titles, headers, subtitles, and even in the body of your articles. If you do this, it will help people find what they’re looking for when they type in a keyword or phrase into their browser.

This means that regardless of what your business offers, your target audience is likely searching for products or services like yours on search engines like Google.

8. Skapa din fiktiva drömkund

Så där, nu börjar det riktigt roliga arbetet: att få ihop hela bilden av din drömkund till en person!

Din sammanfattning bör summera alla dina viktiga punkter om din ideala kund/besökare på ett sätt som är lätt att läsa. Ta bara med det som betyder något för din kund i interaktionen med ditt innehåll eller dina tjänster.

Om du hellre ser din drömkund i bilder kan du göra ett kollage med bilder som sammanfattar din kund. Antingen fysiskt för att ha på väggen eller skapa en tavla på Pinterest som visar din kund. Om du vill kan du kan använda en privat tavla på Pinterest men jag föredrar att ha tavlan med min drömkund synlig eftersom det är bra information för mina följare att veta vem min drömkund är.

Använd något program som Canva eller Photoshop för att skapa dina bilder.
Sätt samman bilder på:

 • Aktiviteter din kund gillar att göra

 • Platser din kund gillar att besöka

 • Hur din kund gillar att vara klädd

 • Saker din kund gör på sin fritid

 • De elektroniska prylar din kund använder

 • Ordspråk eller ord din kund gillar

Om du vill veta mer om något av ovanstående eller om marknadsföring online så tveka inte att kontakta mig. Du kan boka ett första gratis möte här!

Till sist!

Använd min workbook ovan för att skapa din drömkund och få fler drömkunder till ditt företag. Att få en tydlig bild av din kund kommer att hjälpa och inspirera dig när du ska skriva och det kommer också att påminna dig om vem du pratar med.

Du kommer att få många andra kunder som också gillar och behöver det du erbjuder, men som inte är din ideala kund.  Även om de inte är din perfekta drömkund kan de förstås ha nytta av dina tjänster.

Din ideala kund kommer också att förändras något och bli tydligare, efterhand som du träffar fler av dina kunder och anpassar din ideala kund efter det.

Hade du nytta av det här inlägget? Saknar du något inom ämnet? Skriv gärna en kommentar!

Autograf
Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Christina Lörnemark

Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Back to Blog

Upptäck mer

Sociala medier

2024 DINSTRA.com - All Rights Reserved - VILLKOR & INTEGRITETSPOLICY