blog image

Hur du kan sälja effektivt och ärligt online

October 01, 20228 min read

Funderar du också över vad du ska sälja härnäst i ditt företag?  Du börjar på något som du ska sälja eller ge bort som en freebie, du kommer en bit och sedan kommer tankarna; men, är detta verkligen något som andra vill ha och behöver....Är detta ens bra? 

Därtill tillkommer den obehagliga känslan över att sälja online. Du vill ju inte framstå som pushig eller påträngande. Om du, som många andra har båda dessa tankar samtidigt så är det lätt att skjuta upp "säljet" till en annan vecka och vi blir inte speciellt effektiva i att sälja.

Så, hur är det, är det du gör ens bra? Och är du obehagligt säljig?

🌟

Ja, troligen är det riktigt bra! Och nej, det är du inte!

🌟

Vi är själva vår egen värsta kritiker och när det gäller oss själva så är vi inte de smartaste i att välja ut vad vi ska sälja för vi är för nära vårt eget företag. Och ingen upplever dig så "säljig" som du själv gör. För andra ser inte allt ditt content, men det gör du.

Och säljandet. Eftersom vi är ett företag så måste vi sälja. Annars är det en hobby. En del av den obehagliga känslan inför att sälja är att vi kan känna oss oärliga. Hur väl vi än försöker dölja att vi säljer online så har vi alla strategier för att sälja. Och det vet alla om. Men det finns ändå sätt att vara mer ärlig i sitt säljande.

Se till att du har koll på delarna här nedan så kommer du att sälja utan besvär.👌

Är det du säljer ens bra?

Ja, det är det, om du börjar från rätt ände. När du ska skapa något att sälja, så ta inte bara något som du kan och sånt du själv tycker är roligt. Det är ju inte du själv som ska köpa det du säljer. För att skapa något som säljer bra behöver du utgå från ett problem som kunden har. Och det ska förstås samtidigt vara något som du kan och som du vill sälja.

Bry dig inte om att du kanske tycker att kundens problem är ett enkelt problem. För det är inte enkelt om det är ett problem som din drömkund har.


När vi kan något så är det enkelt. Enkelt för oss alltså. Men det är inte lika enkelt för andra som inte har lärt sig det som du nu kan. Det är dom du kan hjälpa! Och det finns hur många sätt som helst att hjälpa dina drömkunder.


När det är enkelt för oss så är det lätt att vi tänker för stort, för komplicerat och vi vill ge allt, helheten. Men när dina drömkunder inte vet hur de ska göra den där stora saken så behöver de inte lära sig allt. Inte på en gång i alla fall. Lös ETT problem för kunden

Det blir för mycket, för tråkigt och för jobbigt att få allt serverat på en gång och det är lätt att de tappar orken. Tänk tillbaka på hur det  var för dig när du lärde dig det du kan idag. Var började du, hur gjorde du? Vilka steg tog du eller vad hade du velat göra annorlunda?

Din erfarenhet är guld värd för dina drömkunder.

Ge dem mindre delar och gör det så bra du kan! Fokusera på att ge dem en wow-känsla oavsett om det är gratis eller kostar.

Detta gäller för alla typer av erbjudanden, från freebies, till low ticket, high ticket eller vad man än säljer online. Om det är en större kurs eller erbjudande så behöver kursen ändå vara avdelad i sektioner/moduler som är lätta att ta sig igenom.

Alla vill få ett resultat när vi har köpt en tjänst, kurs eller medlemskap och inget är bättre än att få mindre vinster under vägen och kunna fira framstegen. Så roligt!

👉  Gör det enkelt, enkelt, enkelt

👉  Tänk tillbaka på hur du själv lärde dig

👉  Ge resultat, hellre fler små än få större

Hur du kan sälja effektivt och ärligt online- Dinstra

Tycker du det känns jobbigt att sälja?

Många företagare har problem med att sälja, speciellt i början innan de har vant sig vid att sälja och innan de vet vilken nytta kunderna faktiskt har av det du erbjuder. Vi är rädda att vi upplevs påträngande och att vi pushar kunden när vi säljer men hela företagsidén är att vi ska sälja.

Annars är företaget bara en hobby.

Om vi tycker det är obehagligt att sälja riskerar vi att bli otydliga eftersom vi försöker linda in själva säljandet i massa information och otydligt copy. 

Så tänk på att du är tydlig med att du säljer och gör det lätt för kunden att förstå vad det är du säljer genom tydlig copy och bilder. 

Kom ihåg; du är inte jobbig och påträngande om du hjälper någon att lösa ett problem.

Brådska och brist (eng. urgency/scarsity)  

Något annat som många tycker är jobbigt att ha med på säljsidan är “brådska och brist” (scarcity och urgency). För en del  kanske det till och med  känns lite oärligt att använda scarcity och urgency i copy på säljsidan. 

Men det beror helt på hur man använder brådska och brist. För visst har du också sett en del helt del konstiga exempel i den här vägen som helt enkelt inte känns bra? Säljknep som alla förstår inte stämmer eller att vifta med en brist som aldrig inträffar.

Varför behöver vi använda brådska och brist? Jo, det är viktigt eftersom vi är entreprenörer med tusen tankar i huvudet!  Som entreprenör kanske du känner igen dig i att du har järn i elden, du ser något intressant men har inte riktigt tid just nu och du tänker: ja det där ska jag kolla upp senare, och så rusar du vidare till alla andra ideér eller det du måste göra precis nu, som att åka till jobbet, gå in i nästa möte, gå av bussen, handla laga mat etc.  eller annat som måste göras precis då. 

Och vi har också en tendens till att dra ut på besluten, du tänker kanske att jag behöver fundera lite, jag kollar upp det om någon dag. Vi gör helt enkelt många saker i sista minuten så de flesta behöver skyndas på lite. Stressas på för att agera. Inget alls konstigt med det. 

Om du säljer till andra företagare så är det precis samma för dem.

Så ja, du behöver använda dig av skrämsel som brådska och brist

Men när du använder detta så bör du hålla dig till sanningen och inte ha falska påståenden som kunden senare märker inte stämmer. 

Exempel på scarsity & urgency som är ok: (om det stämmer med verkligheten)

  • Att priset kommer att höjas ett visst datum och tid

  • Att du bara lanserar erbjudandet två gånger om året.

  • Att det är precis rätt tid just nu att få till det du säljer

  • Att de bonusar du erbjuder komma att upphöra eller minska ett visst datum och tid

Tala om att du kommer sälja något i slutet om du gör det

De flesta företag online använder sig av klassisk försäljningsteknik online, alltså att man ger bort något gratis för att skapa know, like and trust och senare sälja till dig. Det är inget konstigt med det, men om du vill vara transparent i ett webinar t ex eller i en gratis utmaning så skapar det förtroende om du är ärlig och säger att du kommer erbjuda dem något mer senare. Lika viktigt är att förklara för dem vad som är gratis om det är en komplicerad funnel med olika typer av erbjudanden. Min erfarenhet är att de flesta är helt ok med att du försöker sälja till dem i slutet om de bara vet om det i förväg. 

Jag var med i en gratis utmaning där de under flera dagar upprepade att de gav bort så här mycket för att de ärligt brydde sig om oss som kunder och att de ville hjälpa oss. De sa att pengar inte spelade någon som helst roll för dem. Budskapet upprepades flera gånger varje dag under en vecka och på 5 dagen kom det ett riktigt hårt sälj, där tiden var knapp. Även om vi kanske borde förstått att de kommer att sälja något till oss så blev det  märkligt med tanke på tidigare budskap  och det var många av de som var med live som faktiskt tog illa upp. Så otroligt onödigt, om de bara hade varit ärliga från början så hade ingen reagerat på att de senare sålde så intensivt. 

Var ärlig

Var ärlig med vad kunden får. Skapa inte förväntningar som du inte kommer uppfylla genom otydlig copy och konstiga ord. Tvärtom, var super tydlig i din copy och ha bilder som tydligt visar vad kunden kan förvänta sig att få när de köper varan eller tjänsten. Du vill ju ha de kunder som kommer att ha nytta av diet du säljer och inga andra. Ju bättre matchningen mellan ditt erbjudande/kurs och din drömkund är desto bättre kommer referenserna att bli, vilket hjälper dig att sälja mer. 


Prata inte illa om dina konkurrenter

Visst har du hört om de som använder andra konkurrenter som exempel på dåliga metoder i syfte att framstå som bättre själva. Det är inte speciellt snyggt. Var diskret om du ska använda den metoden. Peka på företeelser, beteenden eller trender  istället för konkurrenter. Var tydlig med varför just du är annorlunda, varför kunden ska välja dig framför dina konkurrenter. Om du fokuserar på varför du är annorlunda och pratar om andra i jämförelse med dig och ditt erbjudanden istället för att prata illa om dina konkurrenter så använder du jämförelsen med dina konkurrenter på ett ärligt och snyggt sätt.

Om du kommer över de här två stora hindren så blir du mer effektiv i ditt säljande och du får en bättre känsla inför att sälja.

Vill du ha hjälp att komma snabbare till beslut och få t ex din freebie och din USP klar (unique selling point) så hör av dig via DM till dinstra.se på Instagram eller boka en tid för ett första gratis samtal på www.dinstra.com (länk här.  


Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Christina Lörnemark

Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Back to Blog

Upptäck mer

Sociala medier

2024 DINSTRA.com - All Rights Reserved - VILLKOR & INTEGRITETSPOLICY