blog image

Hur du får fler kunder med en fantastisk opt-in funnel

January 02, 20218 min read

Om du vill synas online och öka din e-postlista behöver du en opt-in funnel. En opt-in funnel ger dig möjlighet att utvärdera säljtrattens olika delar och förbättra där det behövs.

En bra Opt-in Funnel ska:

 • Lösa ett problem för din drömkund

 • Vara tillräckligt bra för att din kund ska få förtroende för dig

 • Hjälpa till med att skapa en första relation med dina drömkunder

 • Ge ett direkt värde för din drömkund

 • Konvertera besökare till leads som senare köper av dig

 • Öka din e-postlista och/eller visa upp ditt erbjudande/tjänst

 • Vara en del i din värdetrappa

 • Innehålla någon CTA, (Call To Action)

Hur du får fler kunder med en fantastisk Opt-In funnel

Men innan vi kommer dit behöver vi börja med:

Vad är en funnel som ger leads? En bra opt-in funnel är en funnel som får just din drömkund att vilja agera för att få tag i det du erbjuder eller säljer.


Ordförklaring

Ett lead är en person som på något sätt har interagerat med ditt erbjudande. Personen har visat intresse för det du erbjuder men personen är nödvändigtvis inte ännu en kund.

En funnel är en serie av meddelanden som levereras i en specifik ordning.
Syftet med en funnel är att fånga leads och att få din kund att agera. En funnel kallas även för en säljtratt på svenska. 

En opt-in funnel innehåller oftast en lead magnet som du ger bort gratis i utbyte mot e-postadresser men det kan också vara lite mer avancerat såsom summits eller webinars där en lead magnet är det som drar/leder in människor i din funnel där du sedan säljer något.

Lead magnet är den del i en lead funnel som du ger bort gratis i utbyte mot deras e-postadress. En magnet!

Behöver du ens en Opt-In funnel?

Ja, du behöver en opt-in funnel om du ska driva företag online och om du vill synas. Och om du har ett företag online så är det just det du vill göra: du vill synas så att du senare kan sälja!

Det finns förstås fler typer av funnels men en opt-in funnel är perfekt om du vill öka ditt företags synlighet, öka din e- postlista, erbjuda ett webinar  eller utöka ditt nätverk på sociala medier.

Tänk på: En e-postlista är en lista som du har kontroll över. Inte FaceBook eller något annan tredje parts program.

Hur hänger en Opt-In funnel ihop med din säljprocess?

En lead magnet används för att omvandla de som besöker din webbplats från besökare till exempelvis prenumeranter på din e-postlista.
Du försöker inte sälja något till dem nu direkt, utan du får möjlighet att få kontakt med de som prenumererar på din lista för att förtjäna deras förtroende. Tanken är att det är lättare att sälja till dem senare när de har lärt känna dig och förhoppningsvis litar på dig tillräckligt för att vilja köpa något av dig. Det behövs oftast många leads för att nå många potentiella kunder av vilka några leder till försäljning.  

En Opt-In funnel ska lösa ett problem för din kund

För att få det hela att hänga ihop bör din opt-in funnel vara något som din kund behöver. Se till att det verkligen är något de kan använda eller få nytta av. De ska ju ändå ge dig sin e-postadress vilket gör att du har tillgång till deras e-postlåda. Det är ett förtroende i sig även om inga pengar är inblandade. Du vill ge bort något som gör att de är positiva till att öppna nästa e-postmeddelande från dig eller att de är beredda att köpa av dig efter ett webinar till exempel.  

Sälja online

Sociala medier är ett bra sätt att visa upp dig och ditt företag, men om du ska sälja något behöver du först tänka ut de steg din kund behöver ta för att hitta och vilja ha det du säljer.
När du säljer online har du ingen gata med skyltfönster. Ingen (eller mycket, mycket få) kommer att ramla över din webbsida av misstag. Du kan faktiskt vara helt osynlig online om du inte gör något aktivt, åtminstone för din idealkund.


Du måste göra något för att visa att du finns online, för att dina drömkunder ska se ditt skyltfönster. Det räcker inte med att bara finnas och vara aktiv på social medier, såvida du inte inte har eoner av tid. Nej, du behöver ha många som ser ditt erbjudande under en relativt kort tidsperiod. Du behöver leads!

För att kunna sälja online behöver du minst:

 • För att kunna sälja något online behöver du visa upp dig och ditt företag och även ge bort något för att visa vad som är unikt med just ditt företag. En av de enklare sätten att göra detta är just att använda en lead magnet i en lead funnel.

 • En mycket viktig komponent när det gäller att få till en bra funnel är din drömkund. Vad krävs för att få din drömkund att vilja ha din lead magnet? Även om det är gratis ska du få din kund att sluta skrolla och ägna några minuter åt din freebie/erbjudande

 • Den tredje viktiga komponenten är du och ditt företag. Din idealkund behöver känna att hen kan lita på dig och ditt erbjudande. Tänk igenom hur du själv gör när du köper något. Du baserar ditt val på  egna erfarenheter, du tar in vad dina vänner säger och vad de rekommenderar. Andra saker som du väger in i beslutet om du senare ska köpa eller inte, är hur väl tjänsten/produkten kommer att lösa ditt problem och även VEM som säljer. Din kund behöver känna förtroende för dig och i förlängningen dina erbjudanden/tjänster. 

 • Snygg design! En snygg opt-in funnel har mer potential att  konvertera leads till kunder än en alldaglig eller ful funnel! Det gäller alla typer av funnels, även de som inte ger några direkta inkomster. Du vill att din idealkund ska känna igen din branding nästa gång de ser något från dig i sitt flöde.

Fördelar med en Opt-In Funnel

En funnel ger dig möjlighet att automatisera insamlande av e-postadresser och du har även möjlighet att köra retargeting ads på de som av någon anledning valde att inte ladda ned din freebie. Mycket viktigt!

Att de valde bort ditt erbjudande första gången betyder inte med automatik att de inte ville ha det. De kan ha varit fel tid, de var stressade eller behövde mer tid för att bedöma om det var något de behövde eller inte. När de ser ditt erbjudande en andra gång, har de redan tänkt åtminstone en halv tanke om att det är något de behöver och kan vara mer benägna att vilja ha det andra gången.

Fler fördelar

Det finns förstås andra sätt att få e-postadresser, du kan t ex sälja större erbjudande och tjänster med högre priser via ett webinar eller liknande, men en lead funnel innebär ofta mindre arbete för dig vilket är viktigt om du vill bygga din e-postlista men inte har tid att lägga ned på en mer omfattande funnel. En annan fördel är att du kan ha flera lead magnets utan att förvirra din kund.

En lead funnel hjälper dig att visa upp dig för riktigt många nya människor. Människor som inte har en aning om att du eller ditt företag finns. Det snabbaste sättet att göra detta är att använda ads. Förutom att använda en lead funnel för att bygga din e-postlista (mycket viktigt) så kan du även använda en eller flera opt-in funnels som ingång till ett mindre eller ett större erbjudande.

Se till att din funnel är synlig!

Metoder för synlighet

För att få dina ideal kunder att se ditt erbjudande  kan du använda organiska metoder där du genom att vara hjälpsam, trevlig, rolig för att få dina kunder att se ditt erbjudande. Du kan också använda SEO, och hashtags. En förutsättning för detta är förstås att du först har optimerat din närvaro på sociala medier genom att ha en väl genomtänkt profil där du utnyttjar alla de platser där du kan visa info om ditt företag och dina tjänster på din profilsida eller företagssida. Det andra sättet (det snabbaste) är att använda ads, för att få visa ditt skyltfönster för så många som möjligt av dina drömkunder. Du väntar inte på att din drömkund ska hitta ditt inlägg (av en slump eller aktiv sökning) utan du letar upp din kund och visar upp vad just du har att erbjuda.

Innehåll i en Lead Funnel

En lead funnel behöver inte vara komplicerad, och det behöver inte ta veckor att få till en lead magnet och ha din opt-in funnel klar och igång!
En lead funnel kan se ut på några olika sätt och består av som mest fem delar.

Exempel 1:

 1. lead magnet

 2. landing page

 3. thank you page

 4. sales page

 5. och follow-up funnel 

Exempel 2:

 1. sales page

 2. landing page

 3. en OTO (One Time Offer

 4. en thank you page

 5. och en retargeting ads

I din Lead Funnel behöver du:

 • ett eller flera inlägg på sociala medier (ditt skyltfönster för att få drömkunder att sluta scrolla). Formatet kan vara ett inlägg till galleriet, ads på sociala medier, en story på din företagssida, eller en video eller liknande.

 • en landingpage (visar upp och beskriver vad du säljer och är en väg framåt mot kassan)   

 • en lead magnet (ska ge tillräckligt mycket förtroende,  vara som en inbjudan till din butik)  

 • en tack sida för att skapa förtroende (du ger bort något och får e-postadress, bekräfta att de har gjort ett bra val)

 • uppföljning med retargeting ads för de som av någon anledning valde att inte ta emot ditt erbjudande/produkt.

Sammanfattning

Du behöver en funnel om du ska öka din synlighet online och sälja något, en lead funnel är den enklaste typen av funnel!

Du kanske känner att det verkar svårt och komplicerat att skapa en funnel men oftast har du en eller flera funnels i ditt företag redan. Om du t ex redan ger bort något i utbyte mot e-postadresser så har du en funnel.

MEN om du av någon anledning inte har en e-postlista eller inte har kommit igång med att samla e-postadresser så behöver du börja med det nu genast! Det kan inte vänta.

Om du vill ha hjälp att skapa en funnel för att få leads så boka en tid för ett gratis samtal med mig här. 

DinStra- Din Strategi Online

Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Christina Lörnemark

Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Back to Blog

Upptäck mer

Sociala medier

2024 DINSTRA.com - All Rights Reserved - VILLKOR & INTEGRITETSPOLICY