blog image

Frågan som ändrar allt i din marknadsföring

January 04, 20236 min read

“Opportunities don't happen, You create them .” - Chris Grosser

Introduktion:

Så här års gör de flesta av oss en planering för året och som företagare gör vi det också förstås. Jag planerar varje år och jag sätter upp några saker som jag ska göra, men jag kan inte säga att min planering har varit speciellt strukturerad i mitt företag och jag har heller inte nått alla mina mål.

Hur ska man nå sina mål om man inte vet hur det ska gå till? Veta på riktigt menar jag. Att försöka och hoppas på det bästa är ett sätt, men det finns ett betydligt bättre sätt. Häng med här och gör en fokuserad planering för 2023 som kommer göra det betydligt lättare att nå dina mål.

Ok, här är bakgrund och skäl till varför du borde börja ställa dig den där här frågan idag! 👊

Bakgrund

Jag startade mitt företag i mer ordnad form 2019 och eftersom jag har en anställning samtidigt så har min plan varit att ta det sakta. Så ja, mitt företag utvecklas ganska sakta jämfört med företagare som lägger all arbetstid på företaget. Jag är ok med det, det är som jag har planerat.

Oavsett hur många timmar en företagare kan lägga på sitt företag så vet jag att det är ganska vanligt att ha några år när man liksom testar sig fram. Motsatsen finns förstås också men det är mer ovanligt.

Och det har jag verkligen gjort!  Jag har gått från att bygga hemsidor, till att lära mig sociala medier, e-postmarknadsföring, lansering, jag har lärt mig CSS, företagandets olika faser, jag har studerat och gjort funnels, marknadsföring, automationer, design och copy. 

Av allt detta så har jag valt funnels som mina främsta erbjudanden eftersom jag då får nytta av i stort sett allt jag har lärt mig! Så otroligt roligt. Genom att hjälpa mina kunder att få en komplett värdestege och att välja rätt funnel för det de säljer så får jag också möjlighet att jobba med människan bakom företaget vilket är den absolut största bonusen för mig. En funnel som inte speglar människan bakom erbjudandet (företagaren OCH kunden) är en helt platt funnel som inte alls tilltalar mig. 

Ok, vad har detta med den mest viktigaste frågan i din marknadsföring att göra?

Jag kommer till det snart nu!

En sak jag ska sluta göra 2023

Begränsa kurser där jag lär mig nya saker

Nackdelen i att vara så här bred i sin nisch är att det finns oändliga möjligheter…..och det är nästan omänskligt att inte bli distraherad, inspirerad och lätt ramla ned i en kurs till, en utmaning till, en workshop till. Det finns ju så mycket roligt att lära sig, prata om osv. Jag vet att jag inte alls är unik i detta och att du troligen har det likadant.


Att vara distraherad och inspirerad har jag har gjort under flera år. Trots att jag har begränsat med tid att lägga på DinStra så har jag hittat viktiga orsaker till att jag ändå behöver den här kursen, den här workshopen etc. 

Som soloföretagare behöver vi både inspiration, utveckling och utbildning. Det är ju en investering i företaget eftersom vi ÄR företaget. 

Men att gå med i utbildningar och event utan att följa en plan är faktiskt slöseri med tid. Eftersom du tappar riktningen och målet, du är inte tydlig i din marknadsföring och du får helt enkelt inte tiden att räcka till.

Hur har jag kommit fram till den här slutsatsen under min ledighet över jul och nyår? 

Jo, förutom att jag är något frustrerad över att företaget inte växer såsom jag har tänkt så var det just den här frågan som gjorde det glasklart för mig att jag behöver ha ett mycket större fokus på VAD jag lägger min tid på. 

Frågan!

Och den frågan som jag har frågat mig själv den här ledigheten är: “vad måste hända för att det ska bli verklighet”. Så enkelt men så effektivt.

Att automatiskt tänka så här medför att du planerar bakifrån, steg för steg, mot målet.

Exempel 1; om du vill ha 6 kunder under kvartal 1 - hur många säljsamtal behöver du ha för att 6 kunder ska boka? Om du har t ex 20 % konverteringsgrad så behöver du 30 säljsamtal, har du 30% konverteringsgrad så behöver du ha 20 säljsamtal.

Så vad behöver hända för att du ska få 20 säljsamtal? Och du fortsätter ställa samma fråga, medan du jobbar dig bakåt för att räkna ut vilka steg du behöver ta…. hur många email behöver du skicka, vilken öppningsgrad har du på dina nyhetsbrev, hur många måste klicka på länken till din sida för boknings - och vilka taktiker behöver du använda för att få människor att boka ett samtal med dig. 

Exempel 2; Om du säljer en kurs och vill att 10 stycken ska köpa kursen - 10% av dina följare kommer se din säljsida och av dem kommer 1- 4 % att köpa, hur många behöver se ditt erbjudande för att du ska sälja till 10 personer? Om du inte har det antalet följare totalt sett så behöver du antingen ändra dina mål eller öka dina följare/prenumeranter.

Resultat du kan förvänta dig

Att envist fokusera på “vad behöver hända för att det ska bli verklighet” ändrar din syn från slumpmässig marknadsföring till fokuserad marknadsföring. Den ändrar också din syn på vilka utbildningar du behöver gå, vad du behöver lära dig, utvecklas inom. 

Att envist fokusera på “vad behöver hända för att det ska bli verklighet” flyttar ditt fokus till ett resultat du kan mäta och följa upp istället för en önskan/ett mål och plötsligt VET du vad du behöver göra.

När du vet dina siffror får du också rätt förväntningar på resultatet. Så många slår på sig själva för att kursen inte sålde som de förväntat och ändrar blint eller i värsta fall skrotar hela kursen och börjar om, helt i onödan.

Att ställa sig frågan medför också att det framstår som självklart att du inte bara kan fladdra iväg och skapa nya erbjudanden hela tiden, vilket jag har gjort tidigare. 

Trots att jag vet att varje erbjudande eller tjänst som ska säljas behöver tas om hand, nästan som ett barn. Det tar tid att få ett riktigt bra erbjudande och få av oss lyckas perfekt direkt första gången. Vi behöver lägga tid på förbättringar efter input från kunder, förbättra, slipa på copy och säljargumentet, leveransen, kundupplevelsen etc. Och det kan bara göras genom att stanna upp och fokusera; vad behöver hända för att vi ska få det resultat vi önskar, att det blir verklighet?”

Gör så här:

Gör så här för en planering i världsklass

  1. Välj vilka 3 - 4 erbjudanden du ska satsa på under 2023. Du kan ha fler om du vill men om du som jag behöver ha strama gränser så ska du hålla dig till 3. Och då menar jag större lanseringar för de erbjudanden som t ex ger dig störst inkomster  (om det är ditt mål).

  2. Bestäm antalet du behöver sälja för att nå dina mål. 

  3. Och nu ställer du frågan: “Vad behöver hända för att det ska bli verklighet”.

  4. Jobba bakifrån och tänk på varje steg som behöver hända.

  5. Då får du din kompletta plan för marknadsföring, du kan följa upp, mäta resultatet och ändra för att nå dina mål och du vet inom vad du t ex behöver utbildning. 

Jag önskar jag hade känt till den här enkla frågan tidigare. Att göra årsplanering på det här sättet för företaget är något helt annat än att bara sätt mål och “hoppas” nå dem.

Lycka till med din planering för 2023. Nu kör vi!

Christina

PS: Om du behöver min hjälp med planering, marknadsföring, funnels, boka ett fösta samtal utan kostnad här

Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Christina Lörnemark

Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Back to Blog

Upptäck mer

Sociala medier

2024 DINSTRA.com - All Rights Reserved - VILLKOR & INTEGRITETSPOLICY