blog image

8 tips, få mer gjort som företagare  online

September 03, 202211 min read

“Det är klokare att gå sin egen väg än att gå vilse i andras fotspår. ” - Okänd

8 tips, få mer gjort som företagare, trots att du inte har tid, DinStra

Startar du ett företag på heltid trots att du inte ens hinner jobba 20 timmar i ditt företag? Känner du hur dagarna bara går och du lyckas inte alls hinna med det du har planerat? Börjar du fundera över om det verkligen kommer att gå att starta företag samtidigt som du har kvar din anställning? Om du har det som krävs?

Andra lyckas ju.....

Varför sitter du och stirrar på en vit skärm med en känsla av att vara fullständigt tom på ideér om vad du ska göra, vad du ska skriva, vad du ska skapa och hur du ska göra?

Varje gång du misslyckas med din nya fantastiska strategi så dör drömmen om ett eget företag bit för bit.

För det första vill jag säga att det finns flera olika orsaker till att du känner så här och att det verkligen inte är lätt det du försöker göra; att starta företag om du har begränsad med tid. 

Det är inte lätt, men det är inte omöjligt!

Om du fortfarande vill få igång ditt företag och kunna må bra medan du jobbar så följ mina 8 tips för att ta tillbaka din tid här! 👊

Men först, varför ska du lyssna på mig? Hur vet jag något om att starta företag samtidigt som man jobbar?

En hel del faktiskt. Även om jag önskat att allt hade fungerat smidigt och som på räls direkt från början så gjorde det inte det. Inte alls.

Jag startade mitt företag 2019 och därefter har jag suttit fullständigt fast i the exploration phase, alltså startat upp, haft en strategi som jag var nöjd med, för att ett halvår senare inse att; Nej men det här går ju inte! Jag hinner inte , jag orkar inte! 

Det går inte att driva ett företag som kräver mer tid än de ca 15- 20 timmar som jag har möjlighet att jobba med företaget. Det vet jag ju. Ändå har försökt. Länge.

Vid ett tillfälle blev jag sjuk under några månader och då rasade det helt. Att jag varje dag måste vara närvarande och kunna jobba i mitt företag visade på andra brister i mitt företag än bara tid.

Så jag har ändrat, skruvat på mycket men jag har alltid haft kvar min nisch och mina erbjudanden i stort. Jag har nog gjort alla misstag man kan göra som ny företagare; satsat tid på fel grejer, erbjudit fel tjänster, slösat med min tid, inte tagit hjälp, inte gjort tillräckligt bra planering, bytt strategi för ofta, planerat om i det oändliga, tvekat och skjutit upp obehagliga saker. 

Jag är superbra på att planera men jag är också en tidsoptimist när det handlar om min egen förmåga så jag planerar ständigt in för mycket på den tid jag faktiskt har. 

Så ja, jag har gjort allt detta flera gånger om. Jag har testat massa olika lösningar, lärt mig av misstagen och lärt mig igen.  För att du ska slippa göra dessa misstag, (eller om du envisas med att göra dem så ska du i alla fall veta att du inte är ensam:)

1. Bestäm mål, var ärlig, planera och anpassa.

Detta är otroligt viktigt, och verkligen inget du ska hoppa över eller göra lite snabbt. Nej, låt den här delen ta tid, tänk igenom dina mål på lång sikt och på kort sikt. Du behöver vara brutalt ärlig med dig själv, få en översikt över vilken tid du faktiskt har, planera in vad du ska göra på den tid du har och håll dig till planen. Anpassa dina tjänster och erbjudande så att det passar för dig, ditt företag och din tid. Att starta eller driva företag ska ju vara roligt, inte en ständig kamp med tid och energi. Då har du fel typ av företag för dina förutsättningar.

Det är så lätt att dras med och entusiastiskt kasta sig över nya idéer som soloföretagare  och det är ett vanligt och ständigt närvarande problem för oss alla. Men det får större konsekvenser för dig som av olika skäl har begränsat med tid, eftersom du faktiskt inte alls har tid med detta! 

Börja med att titta på dina mål. Du kanske har hört  att du behöver ha mål som du har satt när du tänker bort alla hinder såsom pengar, tid och andra omständigheter, men det är inte det målet jag pratar om här. 

Det stora galna, härliga målet ska du ha kvar för att ha kvar din entusiasm och känna vad du jobbar för, men du behöver även några mer verklighetsbaserade delmål på vägen dit.  

I delmålen behöver du få till mål som stämmer med det du kan göra just nu. Det  närmaste kvartalet eller närmaste veckan, månaden beroende på hur du planerar.

Den första frågan du ska börja med är: Vilket företag vill du skapa nu medan du jobbar? Hur ska du jobba för att få till ett hållbart företagande för dig medan du jobbar mot ditt stora mål? Om du sätter ett mål som innebär att du jobbar heltid i ditt ordinarie arbete och i ditt företag: hur länge kommer det funka? 

Om du sätter ett vagt mål finns det risk för att du inte vet var du ska och därför inte blir särskilt produktiv eller effektiv i ditt företag och då kanske det inte blir ett framgångsrikt företag.

Du behöver vara hård mot dig själv och inte se företaget som en hobby. Ett företag är ingen hobby.  För att följa din väg behöver du veta dina delmål, vad du ska göra och när det ska bli färdigt. Planering är din bäste vän!

2. Planera vad du gör på din tid

Eftersom du behöver vara aktsam om din tid måste du se till att den tid du lägger ned på ditt företag ger maximal utdelning. Anpassa uppgifterna som du gör med tanke på när du har mest energi och kreativitet. Om du t ex har mest energi tidigt på morgonen, avsätt den tiden till att göra såna uppgifter som kräver hela din uppmärksamhet och kreativitet som att skapa innehåll i ditt företag. Andra tider, när du är mer trött, t ex efter jobbet är mer passande för t ex att vara aktiv på sociala medier. Du vet bäst själv vilka delar i ditt företag som du tycker är roliga eller tråkiga. 

3. Prioritera ditt företag

Jag måste tyvärr säga det här. Det hjälper inte att du har en superbra planering om du inte GÖR det du har planerat!

När vi startar ett företag och har kvar anställningen så har vi inte det ekonomiska kravet att få in pengar. Det finns alltså inte ett ekonomiskt krav på dig att faktiskt göra det du har planerat. Men du måste förstås sköta ditt jobb och allt annat du har runt dig och då finns det en risk att du nästan hanterar ditt företag som en hobby. För du tycker ju att det du gör i ditt företag är så himla roligt!!

Vad händer om du ser på ditt företagande som din hobby? 

Du kommer inte att prioritera ditt företag. Andra saker kommer att komma i vägen. Andra saker kommer att prioriteras före ditt företagande för det är ju bara du som drabbas om du inte prioriterar ditt företag och gör det du planerar. Det finns ingen annan som kommer ställa dig till svars om du inte gör det du har sagt. För ingen vet vad du har planerat, mer än du själv!

Ett bra sätt är att du skaffar dig en företagskompis så att ni peppar varandra att faktiskt göra det som ni har planerat. Någon som frågar dig om du har gjort det du har tänkt, och om inte, varför har du inte gjort det då?

4. Planera in ledighet utan dåligt samvete

Förutom att planera in vad du ska göra behöver du också planera in när du ska vara ledig. 

Du behöver din lediga tid när du inte gör något annat än det du vill eller det som roar dig. För att orka med behöver du ägna tid åt sånt som stimulerar dig, som gör att du glömmer tid och rum, där du bara är absorberad av det du gör just där och då, utan tanke på att du nog egentligen skulle behöva jobba. 

Du kommer aldrig att bli klar, du kommer alltid att behöva jobba mer än du gör så passa noga på dig själv och prioritera din egentid för att få ett hållbart företagande. Att planera in tid för kreativitet, göra roliga saker eller för att vila är faktiskt en investering för att bli mer produktiv och kreativ när du väl jobbar. 

5. Använd tekniken: SOP:s, automationer och funnels

När din tid och din energi är begränsad behöver du vara supernoga med vad du lägger din tid på. 

 1. Ödsla inte tid på sådant som du kan leja bort eller på sådant som du skulle kunna använda smart teknik för att göra det åt dig. 

 2. Lägg inte din tid på att skapa innehåll på sociala medier utan att se till att du har något att sälja. 

Se till att du har funnels och automationer som tar hand om att sälja och ha mallar, checklistor eller allra helst, automationer som tar hand om din kund ofelbart. Funnels, e-postsekvenser och workflows är det bästa du kan investera i som kombinatör.

Om du har uppgifter som ständigt återkommer så kommer du tjäna eoner av tid på att skapa SOP; Standard, Operation Procedure vilket i sin enklaste form betyder att du har en mall med uppgifter att följa för att inte missa någon viktig uppgift, och ännu bättre, ha automationer som hjälper dig och gör uppgifterna åt dig. En viktig SOP att ha är t ex onboarding av nya kunder. Oavsett var du är i din företagsresa, om du är nystartad eller etablerat företag så kan du spara tid med automationer.

6. Gör inte allting själv

Som soloföretagare har vi en konstig inställning om att allt blir bättre om vi gör det själva. Visst, det är bra att ha gjort allt,  åtminstone i början. Men ett sätt att vara varsam med sin tid är att fundera över vem som gör det här snabbast, du själv eller någon annan. Finns det någon som du kan ta hjälp av i ditt nätverk? Någon ibland dina bekanta? Någon som skulle kunna göra det där som du faktiskt inte tycker om att göra eller sånt du inte är så bra på. 

Snabbaste vägen framåt -  jobba med VEM, och inte hur.

7. Du är unik

Jämför dig inte med andra! Lägg ned tid på att jobba med ditt mindset. Att få ordning på sitt mindset som företagare kommer att spara dig eoner av tid.  När du jobbar med ditt mindset så kommer du själv som företagare att bli mer tydlig för dig själv och du ökar ditt självförtroende. Det kommer alltid finnas de som är bättre, längre fram, snabbare, bättre. Gläds åt deras framgångar istället, fira med dem. Att andra lyckas är ett kvitto på att du är i en nisch där det finns kunder som behöver din hjälp och där du kan få framgång på ditt sätt

8. Du är en kombinatör. Var superstolt för det!

Att starta eller driva företag samtidigt som du har ett jobb innebär att du har lyckats kombinera 2 yrken eller 2 jobb.- du är en kombinatör. 

Vi som är kombinatörer vet alla nackdelar med att ha två jobb men det finns också fördelar:

 • Du har en inkomst och extra finansiering. 

 • Troligen kan du dra nytta av dina olika yrken inom dina 2 jobb också oavsett hur olika de är. 

 • Du har en rolig fritid som får göra det du vill mest.

Jag jobbar som chef på en myndighet i mitt arbete och som funnel strateg i mitt företag. Helt olika jobb men jag vet att jag blir en bättre chef just för att jag är en funnel strateg och tvärtom. Utan all kunskap om hur man planerar varje minut som chef hade jag haft ett betydligt rörigare företag. Och utan mitt företag hade jag missat alla erfarenheter som företagandet ger.


Checklista, ta kontroll över din tid som företagare:

Här är en kort checklista för att ha koll på om du använder din tid på smartaste sättet. Om du kan checka av dem alla så har du stora chanser att nå din dröm. Kom ihåg att små steg framåt slår strävan efter det stora klivet, speciellt om det som begränsar dig i ditt företag är tid. Så fortsätt ta små steg framåt varje dag. Du har det här!

Asana, exempel planering

Bild. Asana, exempel på en vecka där allt planerat under veckan fick flyttas till helgen😅 Så kan det bli

 • Planera in din tid. Om du saknar program för planering så testa Asana - https://asana.com

 • Sätt mål som passar dina förutsättningar och din tid

 • Prioritera ditt företag

 • Matcha uppgifter med din energinivå.

 • Planera in din lediga tid.

 • Skapa erbjudanden som passar dina förutsättningar.

 • Spara tid, använd automationer, funnels, workflows och e-postsekvenser.

 • Ta hjälp av andra. Du behöver inte göra allting själv❗

 • Var stolt över att du är unik

 • Ha roligt!

Vill du ha hjälp med hur just du skulle kunna spara tid, med att välja rätt erbjudanden och funnel för dig och ditt företag, så skicka en fråga till christina@dinstra.com. Du och ditt företag löser ett problem för dina drömkunder och det är dags att du får möjlighet att hjälpa dina kunder nu!

Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Christina Lörnemark

Hjälper företagare online att sälja och lansera utan stress. Certifierad Master Marketer: Strategi, Funnels, Copy & Design

Back to Blog

Upptäck mer

Sociala medier

2024 DINSTRA.com - All Rights Reserved - VILLKOR & INTEGRITETSPOLICY